2% Έκπτωση σε πληρωμή με κάρτα
Πιστεύουμε ότι τα τρόφιμα αποτελούν μικροσύμπαντα (σε σχέση με μας), που προορισμό έχουν όχι μόνο τη θρέψη αλλά και την προαγωγή της υγείας του τελειότερου όντος - μικροσύμπαντος που δημιούργησε ο Θεός (ή για άλλους η φύση), τον άνθρωπο. Κάθε τροφή είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα, με τα δικά του δεδομένα, που το κάνουν να λάμπει στο διατροφικό στερέωμα και το κάνει μοναδικό.
Στη χώρα μας πρέπει να είμαστε ευτυχείς, διότι ζούμε σ’ ένα τόπο με τεράστια διατροφική ποικιλία χλωρίδας και πανίδας. Πολλά απ’ αυτά τα τρόφιμα είχαν γίνει αντικείμενο μελέτης, από τους μέγιστους (στο τομέα τους) αρχαίους προγόνους μας (Ασκληπιό, Ιπποκράτη, Φιλόστρατο, Διοσκουρίδη, Γαληνό, κ.λπ.). Αυτοί είναι που μπόλιασαν τις διατροφικές συνήθειες όχι μόνο του λαού μας αλλά και τη διατροφική συμπεριφορά του μεγαλύτερου μέρους της ανθρωπότητας. Είναι θα λέγαμε εκείνοι που μελέτησαν (με τα μέσα που διέθεταν) και αντιμετώπισαν τις τροφές, όχι μόνο σαν τρόπο θρέψης αλλά και ως μέσο θεραπείας πολλών ασθενειών. Τη σκυτάλη πήραν αργότερα οι ιερομόναχοι και οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, όπου με την καθιέρωση της «Ορθόδοξης» διατροφικής πρακτικής ως «θεραπευτικής μεθόδου», ουσιαστικά έθεσαν τις βάσεις της Κρητικής – Ελληνικής και κατόπιν της Μεσογειακής Διατροφής όπως ονομάστηκε κατά τη δεκαετία του 1960.
Η αρχή έγινε με την επεξεργασία των αποτελεσμάτων μιας έρευνας που έγινε κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960, από το Πανεπιστήμιο της Minnesota των Η.Π.Α., με στόχο να διερευνηθεί η σχέση διατροφικών συνηθειών με το καρκίνο και τις καρδιοπάθειες. Μελετήθηκαν 11500 άνθρωποι από 7 συγκεκριμένες περιοχές (Ιταλία, Δαλματικές ακτές, Ολλανδία, Φινλανδία, Ιαπωνία, Η.Π.Α. και στην Ελλάδα κάτοικοι της Κρήτης και της Κέρκυρας). Οι κάτοικοι της Κρήτης όχι μόνο ήταν οι μακροβιότεροι αλλά παρουσίασαν τους λιγότερους θανάτους από καρκίνους και εμφράγματα του μυοκαρδίου σε σύγκριση με τους υπολοίπους. Αυτή ήταν η αρχή σειράς ερευνών που ανέδειξαν την αξία της λεγόμενης Μεσογειακής Διατροφής.
Από τότε η μεσογειακή διατροφή δεν παρέμεινε στατική αλλά συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα τρόφιμα, που υπήρχαν σε άλλα μέρη της γης αλλά ενσωματώθηκαν στη Μεσογειακή (π.χ. ντομάτα), ή με τρόφιμα πλούσια σε ωφέλιμα συστατικά (π.χ. κακάο, τσάι κ.ά.), που εμπλουτίζουν τη διατροφή μας και ενισχύουν τον οργανισμό μας ακόμη περισσότερο. Ευτυχώς παρ’ όλες τις σύγχρονες περιπέτειες του έθνους μας, παραμείναμε ως μια παγκόσμια πνευματική υπερδύναμη και άξιοι συμπατριώτες – τισσές μας (Trichopoulou, Curtis, Sarri, Simopoulos, Kafatos κ.λπ.) κάνοντας διεθνή καριέρα κατάφεραν με τις μελέτες τους να αποδείξουν και να καθιερώσουν αυτήν ακριβώς τη διατροφική συμπεριφορά, ως μία από τις πλέον συνιστούμενες για όλη την ανθρωπότητα.
Ο τρόπος διατροφής εκτός των άλλων είναι και πολιτιστικό στοιχείο. Στην Ελλάδα γεννήθηκε και η καλύτερη διατροφή του κόσμου, Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ η οποία περιλαμβάνει τρόφιμα ικανά να προστατεύσουν αλλά και να αναβαθμίσουν την υγεία μας.
Διασκευασμένο απόσπασμα από το βιβλίο μας «ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ»