viberMessenger
Δωρεαν μεταφορικα (ανω των 25€)
Επόμενη αποστολή σε:
 Μίλησε μας στο Messenger

Δωρεάν μεταφορικά σε όλη την Ελλάδα με αγορές άνω των 25€. Πληροφορίες μεταφορικών για Ευρώπη.

europe icons

Τι γίνονται οι πρωτεΐνες που τρώμε, μετά την απορρόφησή τους από τον οργανισμό μας;

26/03/2018

 

Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για το χτίσιμο κάθε είδους ιστού του σώματος. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως, τι γίνονται οι πρωτεΐνες που τρώμε, αφού απορροφηθούν από τον οργανισμό μας; 

Ένα μέρος μεταφέρεται στους ιστούς ως αμινοξέα πλέον, όπου ο οργανισμός τα χρησιμοποιεί για τις ανάγκες ανάπλασης ή και αναβολισμού των ιστών που έχουν καταστραφεί, και αυτό το ονομάζουμε πρωτεϊνοσύνθεση (συνθέτει την δικιά του πρωτεΐνη). Μερικά άλλα αποθηκεύονται πρόσκαιρα στο ήπαρ (συκώτι). Όσα δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, διασπώνται με απομάκρυνση της χαρακτηριστικής τους ομάδας που περιέχει άζωτο (αμινομάδα) με μια αντίδραση που λέγεται απαμίνωση.

Επομένως αν καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες πρωτεΐνης, περισσότερη απ’ όση μπορεί το σώμα σας να αξιοποιήσει, τόσο περισσότερη αμμωνία παράγεται απ’ αυτό. Η αμμωνία (ΝΗ3) που προκύπτει είναι τοξικότατη και πρέπει να απομακρυνθεί από τον οργανισμό και αυτό συμβαίνει με τις παρακάτω διεξόδους:
  1.  Μετατρέπεται σε ουρία και αποβάλλεται με τα ούρα (κύκλος ουρίας)
  2.  Αποβάλλεται πάλι απ’ τα ούρα αλλά ενωμένη με άλλο αμινοξύ (αμίνωση) σχηματίζοντας νέο αμινοξύ που απομακρύνεται.
  3. Μεταφέρεται σε άλλο αμινοξύ (τρανσαμίνωση). Η αντίδραση αυτή καταλύεται από τις τρανσαμινάσες που έχουν ως συνένζυμο τη βιταμίνη Β6.
  4. Χρησιμοποιούνται για παραγωγή πουρινών (βάση των RNA, DNA) ή άλλων αζωτούχων ενώσεων.

Το υπόλοιπο τμήμα του αμινοξέος μετά την απαμίνωση είναι ένα κετοξύ, που άλλοτε χρησιμοποιείται για παραγωγή γλυκόζης – υδατάνθρακα (γλυκογονικό κετοξύ), με τελικό προϊόν την παραγωγή ενέργειας ATP (κύκλος αλανίνης). Άλλοτε χρησιμοποιείται για σχηματισμό κετονοσωμάτων (κετογονικό κετοξύ). Περίπου 25 – 33% της προσλαμβανόμενης πρωτεΐνης καταναλώνεται ως ενέργεια για τις παραπάνω διαδικασίες.

Εξαιτίας λοιπόν των προαναφερθέντων υποπροϊόντων των αμινοξέων, συστήνεται από τους περισσότερους επιστήμονες η μακροχρόνια αποφυγή των μονοδιάστατων πρωτεϊνικών-κετογονικών διαιτών (τύπου Atkins, Dukan, keto, κλπ.). Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην υπερπαραγωγή ουρίας, με συνέπεια πολλές φορές την άνοδό της στο αίμα, άνοδο του ουρικού οξέος και της κρεατινίνης με όλες τις δυσμενέστατες επιπτώσεις. Ακόμη η αύξηση κετονοσωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε κετογόνωση και σε επόμενο στάδιο σε οξέωση με απρόβλεπτες για την υγεία μας συνέπειες. Βέβαια η όλη αυτή αλληλουχία απαιτεί και σύνθετα οργανικά προβλήματα, ωστόσο να τονίσουμε ότι κάποιος που μπαίνει στο πειρασμό των «μαγικών» αυτών διαιτών (γιατί ως παρενέργεια αρχικά έχουν τον περιορισμό της όρεξης), θέλει πλέον συνεχή ιατρική παρακολούθηση με εξετάσεις, για να μη ρισκάρει ανά πάσα στιγμή την υγεία του.

Παρόλο λοιπόν που έχουμε πολλές φορές εκθειάσει την κατανάλωση πρωτεΐνης ως προς την ωφελιμότητα της για τον μυϊκό ιστό και τον οργανισμό γενικότερα και σε αυτή την περίπτωση, όπως σε όλες, δεν χρειάζονται υπερβολές, στην κατανάλωση της. Η ισορροπημένη διατροφή, με την προσθήκη ενός ροφήματος πρωτεΐνης που καταναλώνεται αμέσως μετά από άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της μυϊκής αποκατάστασης και της ανάπτυξης. Οι συνθήκες βέβαια αλλάζουν αν μιλάμε για αθλητές ή συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνη. (Δείτε το σχετικό άρθρο για τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη)

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Νέα δημοσίευση