Μιλήστε μαζί μας

viberMessenger
Δωρεαν μεταφορικα (ανω των 31€)
 Μίλησε μας στο Messenger

Λαχανικά

08/08/2018

 

Σίγουρα έχεις βαρεθεί να ακούς ότι τα λαχανικά είναι υγιεινά, κάνουν καλό στο σώμα και είναι η βάση της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής. Ωστόσο, παρόλο που η θρεπτική τους αξία είναι γνωστή και αδιαμφησβήτητη, σε ερώτησή μας για τις διατροφικές συνήθειες, πολλά άτομα και κυρίως νέοι, ή παιδιά απαντούν με αποκλεισμούς ακόμη και ολόκληρων διατροφικών ομάδων, όπως τα λαχανικά. Το έχουμε ξαναπεί: οι τροφές αποτελούν μικροσύμπαντα, με μοναδικά συστατικά τα οποία το σώμα μας χρειάζεται προκειμένου να παραμείνει δυνατό και υγιές.  

Ο διεθνής κανόνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συστήνει την κατανάλωση τουλάχιστον 5 ισοδυνάμων την ημέρα λαχανικών (και φρούτων).

Είναι άλλο να μη σου αρέσουν για παράδειγμα οι μπάμιες, αλλά να τρως φασολάκια, κολοκύθια, μελιτζάνες κτλ., και άλλο να αρνείσαι να φας οποιοδήποτε φαγητό δεν έχει κρέας, ή δεν είναι μακαρόνια. Μια διατροφή με αποκλεισμούς ολόκληρων ομάδων τροφίμων και συγκεκριμένα των λαχανικών, πέραν του ότι είναι έτη φωτός μακριά από την Μεσογειακή Διατροφή, δεν είναι κάτι που πρέπει να παίρνουν αψήφιστα ιδιαίτερα οι γονείς μικρών παιδιών, καθώς ...

Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθίστανται τα μοναδικά συστατικά των διάφορων λαχανικών από τρόφιμα άλλων ομάδων τροφίμων. Τα λαχανικά, περιέχουν βιταμίνες, μεταλλικά ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, νερό, που όλα τους μπορούν να βρεθούν και σε άλλες τροφές. Τα φυτοχημικά όμως και τα ένζυμα που περιέχουν είναι μοναδικά. Πολύ δε περισσότερο όταν συνδυάζονται όλ’ αυτά μαζί. 

Επιπλέον τα λαχανικά έχουν ελάχιστες θερμίδες (περίπου 25kcal/100γρ), πολύ νερό (περίπου 90%), είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο (δεν ανεβάζουν το σάκχαρο), έχουν χαμηλό νάτριο σε σχέση με υψηλό κάλιο (βοηθούν τη διούρηση), ιχνοστοιχεία μετάλλων, βιταμίνες (κυρίως καροτένια και βιταμίνη C) και πολλά φυτοχημικά αντιοξειδωτικά, ανάλογα την ομάδα που ανήκει το καθένα.

Η αντιοξειδωτική τους ικανότητα είναι δεδομένη αλλά πολλαπλασιάζεται όταν τα καταναλώνουμε με μέτρο, μαζί με άλλα τρόφιμα πλούσια σε τέτοια συστατικά, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο. *Προσοχή βέβαια όταν υπόκεινται σε παρατεταμένο βράσιμο, με πολύ νερό & υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος, έχουμε σημαντική μείωση όλων των πολύτιμων συστατικών τους.

 

Καλό λοιπόν είναι να μυήσουμε εμείς τα παιδιά μας στη Μεσογειακή Διατροφή και στα «μυστικά» της μαγειρικής, δίνοντάς τους παράλληλα την ευκαιρία ν’ ασχοληθούν κι αυτά, να «παίξουν» με την ποικιλία γεύσεων και χρωμάτων, ώστε να την αγαπήσουν. Επιτέλους κάτι πρέπει όλοι να κάνουμε για να μειωθεί η φυγόκεντρος τάση απόσχισης του λαού μας από την παραδοσιακή ελληνική διατροφή. Είναι πιστεύω αδιανόητο, τη στιγμή που ακόμη κι οι Σκανδιναβοί αξιολόγησαν τη Μεσογειακή διατροφή ως ιδανική και στρέφονται σ’ αυτήν, τα δικά μας παιδιά να τρέφονται με χάμπουργκερς, σουβλάκια, τηγανητές πατάτες και ντόνατς, απέχοντας σχεδόν εντελώς από την ομάδα των λαχανικών.

 

ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ (διαιτολόγος – λιπιδιολόγος)

Διασκευασμένο απόσπασμα από το νέο μας βιβλίο «ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ 3ο μέρος», που μόλις κυκλοφόρησε!