Μιλήστε μαζί μας

viberMessenger
Δωρεαν μεταφορικα (ανω των 31€)
 Μίλησε μας στο Messenger

Αποθήκευση του λίπους. Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται ;

17/11/2017

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι που επηρεάζουν το πώς, το γιατί και το πόσο λίπος αποθηκεύεται στον οργανισμό μας;

Το πρώτο και βασικότερο όλων είναι ότι η αποθήκευση και το κάψιμο λίπους στο σώμα σας, έχει κυρίως να κάνει με την ενέργεια που λαμβάνετε σε σχέση με την ενέργεια που καταναλώνετε. Αν στη δίαιτα σας λαμβάνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίτε στη διάρκεια της ημέρας, είναι λογικό ότι κάποια στιγμή θα αποθηκεύσετε λίπος για μελλοντική χρήση από τον οργανισμό.  Αυτό είναι κάτι απλό και κατανοητό από όλους, ωστόσο ακόμα και μια συγκεκριμένη διατροφή απώλειας λίπους δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα στον οργανισμό του κάθε ανθρώπου. Αυτό μας δείχνει πως υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες, που παίζουν καθοριστικό ρόλο και συντελούν στην παχυσαρκία. Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι περίπου 200!


Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί;

Για να γίνουμε κατανοητοί, χρειάζεται να τους κατατάξουμε σε κάποιες μεγάλες κατηγορίες.
1. Είναι ο τομέας της προδιάθεσης, όπου εκεί κατατάσσουμε τη κληρονομικότητα από γονείς και προγόνους (αν και διατυπώνονται επιφυλάξεις γι’ αυτή την εκδοχή), την επιγενετική προδιάθεση (δηλαδή πόσα κιλά πήρε η μητέρα μας στην περίοδο της εγκυμοσύνης), καθώς και την απόκτηση μεγάλου αριθμού λιποκυττάρων κατά την βρεφική, παιδική ή μεγαλύτερη ηλικία.
2. Είναι η κατάσταση της οργανικής και ψυχολογικής υγείας του ατόμου, όπου εκεί εντάσσουμε τις διάφορες ασθένειες από τις οποίες πάσχει και πόσο ή πως επηρεάζουν το βάρος του (φαρμακευτική αγωγή, ορμονική διαταραχή, σύσταση συγκεκριμένης διατροφής, κ.ά.).
3. Τις καθημερινές του συνήθειες (αν τρώει έξω, αν τρώει γρήγορα, πότε και πόση ενέργεια τελικά προσλαμβάνει, αν ανήκει σε συγκεκριμένη ομάδα ειδικής διατροφής, αν γυμνάζεται, αν έχει καθιστική εργασία κλπ).
4. Το περιβάλλον του, που έχει να κάνει με έκθεση σε χημικές ουσίες, με ιούς ή βακτήρια, με κοινωνικές συνήθειες (συνήθειες συναδέλφων, οικογένειας, εποχιακή μόδα κλπ) και όλους τους άλλους παράγοντες που επιδρούν πάνω του και είναι δυνατόν να επηρεάσουν το βάρος του.

Άραγε αυτά είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους ή μπορεί να ισχύουν κάποια απ’αυτά;

Συνήθως υπάρχουν στοιχεία και από τις 4 αυτές μεγάλες κατηγορίες. Συνεπώς κάθε άνθρωπος είναι ένα ξεχωριστό βιολογικό σύστημα και απαιτείται συστηματική δουλειά προκειμένου να προσδιοριστούν τα θετικά και τ’ αρνητικά του στοιχεία. Κι αφού γίνει ο προσδιορισμός, χρειάζεται η αλλαγή του τρόπου διαβίωσης που μας οδήγησε στην παχυσαρκία ή στο αυξημένο σωματικό βάρος. Η αλλαγή όμως αυτή για να είναι αποτελεσματική πρέπει να στηρίζεται σε 3 βασικούς πυλώνες. Τη θετική ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, την αυξημένη ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ και την ισορροπημένη εξατομικευμένη ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Απόσπασμα από το βιβλίο  «ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ, 2ο μέρος», του Μιχ. Τσιλιμιγκάκη Διαιτολόγου, Διατροφολόγου μετεκπαιδευθείς στην «παχυσαρκία και άλλα Μεταβολικά Νοσήματα (Διαβήτης Ι & ΙΙ, Δυσλιπιδαιμίες, Μεταβολικό Σύνδρομο), στην Αθλητική Διατροφή και στη Λιπιδιολογία

 

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική