2% Έκπτωση σε πληρωμή με κάρτα
To μαγνήσιο:
Σε φυσιολογική διατροφή υγιούς ατόμου η έλλειψή του θεωρείται σχετικά σπάνια και εμφανίζεται συνήθως με ταχυπαλμίες, νευρικότητα, πόνους στις αρθρώσεις, κράμπες και εύκολη κόπωση. Ωστόσο κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να προκύψει έλλειψη μαγνησίου.
Εχθροί του είναι η έντονη σωματική άσκηση ή εργασία, το άγχος, τα διουρητικά φάρμακα, το λίθιο και φυσικά οι στερητικές – έντονα υποθερμιδικές δίαιτες.
Οι αθλητές αντοχής (π.χ. μαραθώνιος) παρουσιάζουν σημαντική μείωση μαγνησίου στο αίμα τους μετά την άθληση κυρίως λόγω της εφίδρωσης, άρα συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή ιδιαίτερα όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή. Επίσης προσοχή χρειάζεται αν καταναλώνετε διουρητικά(πχ. σε αθλήματα όπως άρση βαρών, πυγμαχία κ.λπ), αν ακολουθείτε μια αυστηρή δίαιτα με λίγες θερμίδες ή αν αντιμετωπίζετε κάποια ίωση όπως η γαστρεντερίτιδα, όπου υποσιτίζεστε και αφυδατώνεστε.
Υπερβολική δόση συνήθως προκαλεί διάρροιες (το γνωρίζουν πολύ καλά οι δυσκοίλιοι ως «γάλα μαγνησίας»).
Πλούσιες πηγές του αποτελούν οι ξηροί καρποί (κολοκυθόσποροι, αμύγδαλα, σουσάμι, λιναρόσπορος, καρύδια, φιστίκια κ.λπ.), τα δημητριακά πρωινού (μούσλι, βρώμη, στάρι, σίκαλη, κριθάρι κ.λπ.), τα γαλακτοκομικά (τυρί, γιαούρτι, γάλα κ.λπ.), ο κολιός, τα ρεβίθια, το ψωμιά ολικής άλεσης, το σπανάκι, κ.λπ.
Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι αν κάποιος ασθενής έχει υποκαλιαιμία, πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθεί αν υπάρχει και ταυτόχρονη έλλειψη μαγνησίου (υπομαγνησιαιμία), καθώς αυτό το εύρημα μπορεί να είναι βασική αιτία υπέρτασης.
ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ (διαιτολόγος – λιπιδιολόγος)
Διασκευασμένο απόσπασμα από το βιβλίο μας «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ»